FYZIOTERAPIA PRE ŽENY

FYZIOTERAPIA PRE ŽENY

Ženská fyzioterapia má za úlohu riešiť rôzne problémy súvisiace so zdravotným stavom ženy počas rôznych životných etáp. Zahŕňa rehabilitáciu pred otehotnením, počas tehotenstva, po pôrode, liečbu inkontinencie, bolesti chrbta, rieši problémy s panvovým dnom, a ďalšie špecifické ženské zdravotné problémy ktoré súvisia aj s obdobím menopauzy. Terapie sú často prispôsobené individuálnym potrebám a pomáhajú zlepšiť kvalitu života, obnoviť funkčnosť a zmierniť bolesť. Naša certifikovaná fyzioterapeutka využívajú rôzne techniky, vrátane cvičení, manuálnej terapie a edukácie, aby pomohla ženám dosiahnuť optimálne zdravie a pohodu. Učí ženu ako spomaliť, navnímať vlastné telo, pracovať s dychom a veľa iného.

Zameriavame sa na:

  • vertebrogénne ochorenie (bolesti chrbta, hlavy, skolióza…)
  • tehotenstvo a bolestivé stavy
  • inkontinencia a jej prevencia v tehotenstve
  • oslabené svaly panvového dna v tehotenstve
  • diastáza a jej prevencia počas tehotenstva
  • popôrodná diastáza
  • starostlivosť o jazvu po sekcii
  • aktívna (nepohyblivá, boľavá) jazva po sekcii
  • stav po operácii diastázy a totálnej abdominoplastike
  • endometrióza
  • nepravidelná alebo žiadna menštruácia (amenorea)
  • dysmenorea (bolestivá menštruácia)
  • dyspareunia (bolestivý pohlavný styk)
  • zvýšené napätie svalov panvového dna (hypertonus)
  • bolestivosť vagíny (vaginizmus)
  • opakované cystitídy
  • Akútna fyzioterapia v šestonedelí – bolestivé stavy
  • Popôrodné prolapsy orgánov
  • Popôrodná inkontinencia
  • Funkčná sterilita žien (neschopnosť otehotnieť)
  • infertilita ( neschopnosť donosiť plod)
  • dysmenorea (bolestivá menštruácia)
  • dyspareunia (bolestivý pohlavný styk)
  • pelvalgia (bolesti v panve) a sacralgia ( bolesť kostrče)
  • SI blokády
  • obstipácia (zápcha)
  • coxygodýnia (bolesť kostrče)
  • inkontinencia moču (stresová, urgentná, zmiešaná)
  • retencia moču (neschopnosť sa vymočiť)
  • sterilita mužov, erektilná dysfunkcia

NAŠE SLUŽBY

Gynekologická (urogynekologická) fyzioterapia

„Mladá“ fyzioterapeutická špecializácia, ale čoraz viac vyhľadávaná. Venuje sa oblasti panvového dna, samotnej panvy, brušnej a hrudnej oblasti v súvislostiach s pociťovaním ťažkostí celého tela.  Špecializuje sa na liečbu alebo podporu pri ochoreniach, ktoré v lekárskom medicínskom odbore spadajú pod gynekológiu a urológiu.

Urogynekologická fyzioterapia rieši špecifické problémy súvisiace so ženským reprodukčným systémom a panvovým dnom. Môže zahŕňať liečbu a prevenciu inkontinencie, bolesti panvy, problémy s menštruačným cyklom, prípravu na tehotenstvo a pôrod, ako aj rehabilitáciu po pôrode. Ďalej sa zaoberá problémami spojenými s menopauzou a liečbou chronických bolestí v oblasti panvy. Terapie sú individuálne prispôsobené potrebám každej ženy a zameriavajú sa na zlepšenie kvality života, obnovenie funkčnosti a zmiernenie bolesti. Fyzioterapeut využíva rôzne techniky vrátane cvičení na posilnenie a uvoľnenie svalov panvového dna, techniky manuálnej terapie a biofeedbacku prostredníctvom ultrasonografie.

Diagnostika svalov panvového dna konceptom PPA

Pri diagnostike a terapii svalov panvového dna sa riadime fyzioterapeutickým prístupom PhDr. Ingrid Palaščákovej Špringrovej, Ph.D..

Palaščák Pelvic Approach (PPA) je komplexným konceptom na riešenie problémov súvisiacich s problematikou dysfunkcie svalov panvového dna.

Svaly panvového dna sú jednými z najdôležitejších, no zároveň najviac podceňovaných svalov v našom tele. Vyšetrenie týchto svalov nie je len obyčajnou konzultáciou. Je to komplexná edukácia o ich anatómii a funkciách, ktoré sú často prehliadané, a pritom majú obrovský vplyv na naše celkové zdravie. Diagnostika nám umožňuje identifikovať konkrétne problémy, vypracovať cielený plán na ich riešenie, či už ide o inkontinenciu, bolesti počas pohlavného styku alebo iné symptómy.

Prečo absolvovať vyšetrenie svalov panvového dna?

Vyšetrenie svalov panvového dna odporúčame absolvovať , ak vás trápi únik moču, nedarí sa vám otehotnieť alebo ak pociťujete bolesť pri pohlavnom styku. Medzi prejavy dysfunkcie svalov panvového dna patrí aj pokles orgánov do pošvy ( prolabs orgánov), únik plynov a stolice, bolesti v oblasti panvy a driekovej chrbtice.

Priebeh vyšetrenia

Vyšetrenie zahajuje certifikovaný fyzioterapeut vstupným hodnotením, podrobnou anamnézou a pomocou špeciálneho protokolu následne vytvorí personalizovaný management terapie, ktorý vám umožní dosiahnuť optimálnu funkčnosť týchto dôležitých svalov.

Súčasťou diagnostiky svalov panvového dna je palpačné vyšetrenie, ktoré ale nie je povinnosťou absolvovať počas prvej návštevy fyzioterapeuta. Je ale dôležitou súčasťou komplexného vyšetrenia.

Palpačné všetrenie podľa PERFECT škály

Vyšetrenie per vaginam

Počas ošetrenia kladieme maximálny dôraz na zachovanie intimity pacientky. Lono je prekryté uterákom, vyšetrovňa je prispôsobená tak, aby sa pacientka cítila bezpečne a nerušene. Vyšetrujúci vyšetruje v zdravotníckych rukaviciach a dbá na zabezpečenie maximálnej hygieny.

Vyšetrenie prebieha vo väčšine prípadov v ľahu, v sede a aj v stoji . Do oblasti panvy vstupuje terapeutka vždy so súhlasom pacienta, a aj počas samotného vyšetrenia smie pacientka kedykoľvek vyšetrenie prerušiť bez udania dôvodu.

Pohmatom vyšetrujeme stav a funkciu svalov panvového dna, aktiváciu a relaxáciu svalov. Pri aktivácii vyzývame pacientku k sťahu svalov panvového dna pokynom ,,vtiahnuť konečník“, kedy terapeut hodnotí silu a výdrž, opakovanie výdrže a rýchlostné frekvencie. Ďalej terapeut zhodnotí schopnosť svalov relaxovať pokynom ,, zatlačte zľahka na konečník“.

Vyšetrenie per rectum

Rektálne vyšetrenie (vyšetrenie cez konečník) využívame v prípade anorektálnych dysfunkcií. Hodnotíme funkciu zvieračov a pracujeme s kostrčou, SI skĺbením, mäkkými tkanivami a svalmi panvového dna.

Ultrasonografické vyšetrenie

Ak si neželáte vyšetrenie per vaginam absolvovať počas prvej vstupnej prehliadky, na diagnostiku svalov panvového dna používame aj moderný diagnostický ultrazvuk , ktorým sledujeme aktiváciu a relaxáciu svalov panvového dna. Žena je tak dôkladne vyšetrená a palpačné vyšetrenie vieme doplniť s jej súhlasom neskôr, na základe jej vlastného rozhodnutia. Sme jednou z mála kliník, ktorá týmto spôsobom objektívne diagnostikuje svaly panvového dna.

Zhodnotenie

Na záver vyšetrenia fyzioterapeutka zhodnotí funkčnosť svalov panvového dna a určí management terapie – výber pomôcky a terapeutického postupu. V rámci terapie využíva mobilizačné techniky, myofasciálne techniky, ošetrovanie jaziev, prvky DNS metódy, ACT metódy a iných fyzioterapeutických metód. Liečba je u každého klienta individuálna.

Fyzioterapia v tehotenstve

V emclinic sme tu aj pre ženy, ktoré prechádzajú krásnym, no pre organizmus veľmi náročným obdobím tehotenstva. Niektoré z nich trpia ťažkosťami pohybového aparátu, niektoré sa chcú naďalej udržiavať v dobrej fyzickej kondícii.

Emclinic Vám ponúka fyzioterapiu vo forme cvičenia pod dohľadom kvalifikovanej fyzioterapeutky, ktoré pomáha predchádzať nadmernému preťaženiu kĺbov, nadmernému prírastku hmotnosti a taktiež pomáha k lepšiemu a ľahšiemu pôrodu. V prípade už vzniknutých pohybových ťažkostí sa snažíme takýto diskomfort odstrániť v čo najkratšom čase.

Počas tehotenstva v ktoromkoľvek štádiu je vhodný najmä nácvik správnej dýchacej techniky, úprava bežných denných činností vzhľadom na pokročilé tehotenstvo, navnímanie postúry a panvového dna a pracovať s vnútrobrušným tlakom tak, aby sme minimalizovali vznik či zhoršenie diastázy, ktorej prítomnosť počas tehotenstva je fyziologická. Po pôrode sa diastáza môže postupne upravovať, avšak v niektorých prípadoch môže byť potrebná špeciálna intervencia, ako je fyzioterapia, ak je rozostup svalov výrazný a spôsobuje značné nepríjemnosti.

Priebeh cvičenia

Cvičenie je rozdielne v závislosti od toho, v ktorom trimestri sa tehotná žena nachádza a v akej fyzickej kondícii do tehotenstva vstupuje.

Počas prvého trimestra sa odporúčajú jednoduché a ľahké cviky zamerané na aktiváciu a relaxáciu svalov panvového dna, nácvik správneho typu dýchania, tréning na hlboké stabilizačné svaly, cviky na aktiváciu plosky nohy a senzomotorická stimulácia. Je dôležité vyvarovať sa akýmkoľvek skokom, nárazom, pádom a neprimeranému silovému tréningu.

Druhý trimester je najvhodnejším obdobím pre pravidelnú pohybovú aktivitu, ak mamička z vážnych dôvodov nemohla cvičiť skôr. Opakujeme cviky prvého trimestra, zamedzujeme vzniku kŕčových žíl cievnou gymnastikou, zľahka aktivujeme brušné svalstvo, uvoľňujeme bedrové kĺby.

Tretí trimester je dôležitý pre správny nácvik dýchania a osvojenie si cvikov pre uvoľnenie panvového dna, čím efektívne vieme skrátiť 1. dobu pôrodnú.

Fyzioterapia po pôrode

Obdobie po pôrode je veľmi dôležité z hľadiska obnovy funkcie svalov panvového dna, posilnenia brušných a chrbtových svalov a z hľadiska obnovy trupovej stabilizácie.

Súčasťou rehabilitácie po pôrode je izolovaný tréning panvového dna, ktoré je vplyvom tehotenstva oslabené. Panvové dno je centrum, kde sú prepojené všetky svaly držiace našu kostru, ale aj emočným centrom pre psychickú, emočnú i fyzickú rovnováhu ženy. Ak nie je v rovnováhe, môže nám spôsobovať zdravotné problémy- bolestivú ďalšiu menštruáciu, bolesti pri pohlavnom styku, problém znovu otehotnieť, či únik moču. Súčasťou fyzioterapie po pôrode je aj starostlivosť o jazvu po cisárskom reze. Zahŕňa manuálne odpracovanie jazvy, techniky lymfotejpu, striedanie termických podnetov a využitie podporných stimulačných podnetov pre okolie jazvy. Odporúčame aj laserovú terapiu s biostimulačným účinkom, ktorá urýchľuje hojenie narušeného tkaniva.

Diagnostika ultrasonografom

V emclinic Vám dôkladne vyšetríme stav Vašej brušnej steny pomocou ultrazvuku, zistíme rozsah diastázy, umiestnenie, zhodnotíme stav jazvy po cisárskom reze. Súčasťou sonovyšetrenia je aj biofeedback funkcie svalov panvového dna, zhodnotíme ich aktivitu, prípadne oslabenú funkciu až inaktivitu.

Doplnkové terapie:

Tehotenská masáž

Tehotenská masáž je bezpečná pre dieťatko i budúcu mamičku. Prináša pohodu a spokojnosť, ktorá je dôležitá aj pre vývoj dieťatka. Masáž pomáha lepšie prekonávať únavu a vnútorné napätie, uľavuje od bolestí chrbta a hlavy, skvalitňuje spánok, posilňuje svaly, uľavuje kĺbom a pomáha predchádzať nepríjemným opuchom končatín. Tehotenská masáž zvyšuje elasticitu pokožky, a tak pôsobí preventívne proti striám. Masáž je určená pre budúce mamičky od ukončeného I. trimestra po III. trimester za podmienky fyziologicky prebiehajúceho tehotenstva, výnimkou je 31.-37. tt, kedy je vhodná len klasická masáž krčnej chrbtice (20min). Súčasťou masáže sú aj techniky rebozo, uvoľnovanie ligament a fascií, bankovanie a masáž lávovými kameňmi. 

Kinesiotaping

Pri bolestiach chrbtice vám ponúkame využitie Kineziotapingu, ktorý podporí vaše správne držanie tela, uvoľní boľavé svaly a taktiež ochráni vaše bruško a chrbát pred preťažením.

naše prednosti:

Tím odborníkov

skúsený a vzdelaný tím odborníkov s dlhoročnými skúsenosťami

Zmysel pre detail

Precíznosť a zmysel pre detail

Moderné priestory

Moderné a príjemné prostredie kliniky

Parkovanie

K dispozícii je Vám 24 parkovacích miest

Technológie

Moderné technológie a postupy liečby